Lisznyai park felújítása

Hogyan újuljon meg a Lisznyai park? Segítsen Ön is a döntésben! Jöjjön el lakossági fórumunkra augusztus 27-én, csütörtökön és ossza meg velünk elképzeléseit. A fórum a Virág Benedek Házban, 17:00 és 18:30 között kerül megrendezésre.

Előzmények
A Lisznyai park zöldfelületi rendezésére Budapest I. Kerület Budavár Önkormányzata megbízásából került sor. Cél volt a zöldfelület felújítása, a park körbekerítése, keskeny úthálózat kialakítása, utcabútorok felújítása, újragondolása.

A park története
A Lisznyai park nevét valószínűleg a zöldfelülettel határos Lisznyai utca miatt kapta, mely Lisznyai Dankó Kálmán költőről lett elnevezve. Lisznyai Dankó Kálmán a XIX. század első felében élt, a Tízek Társaságának tagja. A szabadságharc idején Görgey Artúr mellett történetíró és később őrnagy lett.

A park északi részébe áll Fadrusz János szobra, aki a XIX. század magyar történeti szobrászat egyik legnagyobb alkotója volt. A szobor Marton László alkotása, melyet 2010. szeptemberében a Budavári Önkormányzat állítatott, a szobrász születésének 152. évfordulójára. Fadrusz János XIX. század 2. felében élt, Krisztinavárosban lakott, itt volt alkotóműhelye is. Egyik ismert alkotása a Kolozsvárott felállított Mátyás király szobor, melyet a krisztinavárosi műtermében készített.

A zöldfelületen legutóbb beavatkozás 2018-ban történt; önkormányzati megbízásból cserjéket telepítettek, melyek nagy része nem maradt meg.

Általános leírás
A tervezési terület Budapest I. kerület középső részén, a Krisztina tértől 5 perc sétára található a Nagy-hegy északi lejtőjén. A park a Naphegy utca és a Lisznyai utca kereszteződésében található, délről egy lakóépület határolja.

A park háromszög alakú, összesen 290m2 alapterületű. Helyrajzi szám szerint a (5866)-os közterületi ingatlanhoz tartozik. A tulajdoni lap szerint a park kivett közterület, mely Budapest I. kerül Budavár Önkormányzatának tulajdona.

A tervezési terület növényállománya jelentős. Több nagyméretű fa, kisebb-nagyobb szoliter cserjék és alacsony fagyal sövény is található a területen. Az aljnövényzet néhol gyepes, máshol csak döngölt föld látható. A park terepi adottságait tekintve a terület délről ÉK-i irányba lejt. A park zöldfelületét kiemelt bazalt útszegély választja el az aszfalt járdaburkolattól. A tervezési területen 2db támlás pad található a járdaburkolatra fordítva, hogy a hegyre felmenő lakosoknak legyen lehetősége megpihenni a csomagokkal. Utcabútorból a zöldfelületben még egy kőasztal található két paddal. Hulladékgyűjtő és kerékpártároló nincs a területen. A zöldfelület a keleti oldalról alacsony U korlátelemekkel, a nyugati oldalról 90cm magas egybefüggő fa korláttal határolt. A korlát mindkét oldalon rossz állapotban van és nem ad egységes képet sem. A parkocskán a két utca között a keresztirányú átjárást, egy 40cm széles, beton térkőburkolatú ösvény biztosítja. A betonelemeknek nincs szegélye, cseréje nagyon időszerű.  A park déli részén a szomszédos épület homlokzata előtt foltokban betonjárda maradványai találhatóak. Ez a rész a házfal mellett ugyancsak rendezésre szorul.

A zöldfelület északi részén a szobor mögött közvilágítási kandelábert és egy közlekedési táblát találunk. A közművek szempontjából, a parkban keresztirányban az ELMŰ földkábele fut a kandeláber környezetében és a park déli részén. Vízvezeték hálózata a parkban lévő ösvénytől délre fut keresztirányba a két utca között. A zöldfelület keleti határán hírközlési kábeleket (Vodafone, Telekom) találunk közel a meglévő kiemelt szegélyhez. Ezen az oldalon két tűzcsap is látható az ösvény közelében és a lakóépület sarkánál.

Jelenleg a park nagyon rendezetlen képet mutat. A helyi lakosok egy része ide hordja a kutyáját piszkítani, annak ellenére, hogy több helyen kint van a kutyát bevinni tilos táblácska. A növényállomány gondozatlan, az utcabútorok és meglévő ösvény felújítása is időszerű.

A cikk folytatása a budavar.hu oldalon olvasható

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek