Óbuda-Békásmegyer elnyerte a Befogadó Magyar Település címet

“Minden ember egyforma, s annyit ér, amennyit a közösség érdekében dolgozik.” Dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár ezzel a Wass Albert idézettel köszönte meg a településeknek a példamutató, befogadó magatartásukat és intézkedéseiket.

A díjat a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 2011-ben díjat alapította, melyet kétévente ad át azoknak a településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.
Idén 15 település pályázott a díjra, ebből három nyerte el a címet. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata mellett a XIII. kerületi önkormányzat és Gyula város önkormányzata részesült az elismerésben.

Óbuda-Békásmegyer befogadó jellegét tükrözi maga az a szemlélet, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett az esélyegyenlőség biztosítása mellett. A kerület vezetése a döntés előkészítő és végrehajtó folyamat során szem előtt tartja az egyenlő esélyű hozzáférést, a párbeszéd fontosságát, rugalmasan reagál a szükségletekre, igényekre és a felmerülő kérdésekre adekvát válaszokat ad.

Kiemelten fontos, hogy a kerületben a fogyatékkal élők esélyt kapjanak egy jobb életre, életminőségük javítására. Ezt célozva az önkormányzat támogatási rendszert dolgozott ki, széles palettán mozgó szociális ellátórendszert működtet, civil szervezetekkel együttműködik.

2011 óta Fogyatékosügyi Kerekasztal működik a kerületben, amely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a kerületi fogyatékkal élők helyzetét, életkörülményeit, feltérképezze a fejlesztés és segítségnyújtás lehetőségeit, elősegítse a területen dolgozó szakemberek, az érdekképviseleti szervek, az érintett fogyatékos személyek, valamint az önkormányzat közti kapcsolattartást.

Annak érdekében, hogy a különböző, ugyanakkor mégis egymáshoz kapcsolódó területeken jól láthatóak legyenek a megoldandó feladatok, komplex programokat dolgozott ki az Önkormányzat áttekintve az egészségügy, a környezetvédelem, a szociális ellátások és a városfejlesztés témakörét.

A cikk folytatása az obuda.hu oldalon olvasható.

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek