Fókuszban a testvériség

Szombat este a Hunyadi tér árnyat adó fái alá néhány órára „beköltözött” Horvátország. Ők voltak az első bemutatkozói az Eötvös10 által szervezett Nemzetek Fesztiváljának, melynek égisze alatt Terézváros önkormányzata a nyáron Szerbiát, Spanyolországot és Indonéziát is vendégül látja majd.

„Terézváros Budapest szívében a Magyarországon található legtöbb követségnek helyet adó kerület. Számunkra nagyon fontos érték az elfogadás, a más népek szeretete – hangsúlyozta az E10 igazgatója, Gálvölgyi Dorka. – Ezt az értéket szeretnénk azzal erősíteni, hogy Terézvárosban bemutatjuk más népek kultúráját, szokásait, népviseletét, az itt élő kisebbségeket. Célunk, hogy jobban megismerjük egymást, hiszen a világ nagy és színes.”

Ezt a színességet szombat este többek között a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Tamburica tánccsoportjának mesebeli népviseletbe öltözött lányai és fiai, vagy Horvátország fotókon megjelenő számtalan arca jelentette. Ahogy a bunyevác vagy bácskai sokác körtáncokat járó gyerekek pörögtek-forogtak a zenepavilon előtt, ahogy a Hunyadi téri kerítés-kiállítás pillanatokra megelevenedő horvát életképei mutatják, vagy ahogyan Teréz- és Erzsébetváros országgyűlési képviselője, dr. Oláh Lajos fogalmazta meg: Horvátország nem csak a tenger. Barátokat jelent, közös értékeket, finom ételeket, a zadari tengeri orgonát, a Plitvicei-tavakat, Nikola Tesla szülőhelyét vagy épp pagi és hvari csodacsipkéket. Testvériséget – amiként Terézváros is testvérvárosa Zadarnak.

A cikk folytatása a terezvaros.hu oldalon olvasható!

Forrás és kép: terezvaros.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek