Madárbarát programok II. kerületi gyerekeknek

A környezeti nevelés és a természet szeretetének népszerűsítése céljából zöld városrészként a II. kerület tavaly csatlakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME).

A II. Kerületi Önkormányzat a szervezettel együtt Madárbarát Programot indított el saját fenntartású intézményeiben. Jelenleg tizenkilenc óvodában tartanak foglalkozásokat szakemberek mintegy ezer gyereknek, akik az óvodapedagógusok szerint egész évben nagy lelkesedéssel fordulnak a madárvilág felé.

Már eddig is számos programmal erősítette városrészünk zöld jellegét a II. Kerületi Önkormányzat. A közterületeket örökbefogadó és az azokat gondozó közösségek támogatása, az ingyenes komposztálóprogram és zöldhulladék-aprítás, valamint a rendszeres veszélyeshulladék-gyűjtés évek óta a zöldszemléletet erősíti a lakosság körében.

Láng Zsolt polgármester kezdeményezésére a képviselő-testület a tavaly májusi ülésén úgy határozott, hogy csatlakozik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, hogy segítségével elindíthassa saját madárbarát programját.

Az volt a cél, hogy kerületünk zöldövezeti jellegének megőrzése és a környezeti értékek megóvása érdekében vállalt felelősség alapján az önkormányzat erősítse a természet, ezen belül a madárvilág védelmének támogatottságát. Az MME programja ugyanakkor a gyermekintézmények mellett a felnőtt lakosság és a családok természetvédelmi szemléletét is formálja.

A három gondozási központ, valamint az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona mellett azóta tizenkilenc óvoda és hat bölcsőde csatlakozott az önkormányzati programhoz: a Bolyai Utcai Óvoda, a Budakeszi Úti Óvoda és tagóvodája, a Hűvösvölgyi Gesztenyéskert Óvoda, a Kitaibel Pál Utcai Óvoda, a Kolozsvár Utcai Óvoda és tagóvodái, a Községház Utcai Óvoda és tagóvodája, a Pitypang Utcai Óvoda, a Százszorszép Óvoda és tagóvodája, a Szemlőhegy Utcai Óvoda és tagóvodája, a Törökvész Úti Kézműves Óvoda, a Virágárok Óvoda és tagóvodája, valamint a Völgy utcai Ökumenikus Óvoda. Szintén madárbarát a Budagyöngye Bölcsőde és Korai Fejlesztő, a Hidegkúti, a Hűvösvölgyi, a Pasaréti, a Törökvész és a Varsányi Bölcsőde.

Az intézményekben az önkormányzat finanszírozásával az MME madárismereti és madárvédelmi foglalkozásokat tart, valamint az összegből a programhoz madárodúkat, madáretetőket, eleséget, egy-egy Madarak Magyarországon című könyvet, egy Madárbarát Kert kalendáriumot, kifestőt, egyéb kiadványokat, illetve az Éjszaka hangjai című CD-t is biztosít.

A Szemlőhegy Utcai Óvodában például havonta egy alkalommal két csoporttal a madarász ovi keretein belül játékos oktatás során ismertetik meg a madarak fészkelési és táplálkozási szokásait, és igyekeznek a gyerekekkel minél jobban megszerettetni a természetet.

A cikk folytatása a masodikkerulet.hu oldalon olvasható

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek