Jól halad a budatétényi bölcsőde építése

2019. végén döntött arról a képviselő-testület, hogy Budafok-Tétényben új bölcsödét épít. Ennek kivitelezése 2021. januárjában megkezdődött és a tervek szerint októberben már birtokba is vehetik a gyermekek.

A 72 férőhelyes, szinte nulla energiafelhasználású bölcsődeépület a Terv utca 14/a sz. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanon épül, melyhez kapcsolódóan egy mindenki számára elérhető játszótér és parkolók kialakítására is sor kerül majd.

A Pénzügyminisztérium bölcsődeépítési programján sikeresen pályázva elnyert 300 millió forintos támogatás mellett a megépüléshez szükséges önrészt, amely többszöröse a támogatásnak, az önkormányzat biztosítja.

Bár a munkálatokat megnehezítik a mostani pandémia okozta gazdasági változások, hiszen számos építőanyag jelentősen drágult és mind az elérhetőségük mind a szállítási idejük megnőtt. Ennek ellenére az építkezés az ütemterv szerint halad, a kivitelező és az önkormányzat szakemberei rendszeresen kilátogatnak a területre, ahol ellenőrzik a tervek szerinti munkafolyamatok megvalósulását. A bölcsőde falai már állnak, a tetőszerkezet is a helyére került.

A környezettudatos bölcsőde falai a parasztházak tornácaihoz hasonlóan gátolják a túlzott felmelegedést, míg a téli napsugarakat beengedik a szobákba. Másik, klímaszabályozást segítő építészeti eszköz a zöldtető, mely a csatornák csapadékterhelését is csökkenti. Az épület energiafogyasztásának csökkentésére kiemelt figyelmet fordítottak a tervezés során, melyet hővisszanyerős szellőzőberendezéssel, a fűtést és hűtést megújuló energiával, levegős hőszivattyúval, valamint padló- és mennyezetfűtéssel oldották meg, ami optimális hőérzetet biztosít.

Forrás és kép: budafokteteny.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek