Fokozott rendőri jelenlét az iskolák környékén

Egy hónapon keresztül ismét rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök óvják a rendet a nagy forgalmú utak közelében levő iskoláknál.

Ahogyan arról korábban beszámolt a bpxv.hu, az iskolakezdés hónapjában fokozott rendőri jelenléttel segíti a közlekedést a forgalmas környéken fekvő fővárosi oktatási intézmények közelében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Reszkető Sándor rendőr alezredes, a kerületi kapitányság Körzeti Megbízotti Alosztályának vezetője elmondta, szeptemberben reggelenként és délután a Czabán-, a Károly Róbert-, a Pestújhelyi- és a Kolozsvár Általános Iskoláknál lesz majd egyenruhás felügyelet.

– Az iskolakezdés időszaka fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára, ezért ilyenkor kiemelt figyelmet fordítunk az iskolák környékére – mondta a körzeti megbízottak vezetője. A nyári vakáció után a gyerekek egyszerre és tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében úgy, hogy még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ami csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű
veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek a korábbi hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, és az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.

A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Így az idei tanévben is folytatódik a 2008-ban elindított „Az iskola rendőre” program, melynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, illetve a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.
– Már nyár végén feltérképeztük az iskolák környékét, ellenőriztük az útburkolati jelek és a közlekedés táblák állapotát – mondta a XV. kerületi alezredes. – A tapasztalatainkról jelentést készítettünk, amit elküldtünk az illetékeseknek. Nem mellékes, hogy a XV. kerületi oktatási intézmények környékén semmi rendkívülit nem tapasztaltunk, így bátran nézhetünk az iskolakezdés elébe.

„Az iskola rendőre” program azonban nemcsak az első havi biztosítást takarja. Minden iskolának van ugyanis egy „saját” rendőre – általában az egyik körzeti megbízott –, akivel szorosabb a kapcsolata. A rendőrnek a neve és elérhetősége egy plakáton mindenki, tanár, diák és szülő számára elérhető, de sok esetben ezek az iskolarendőrök már a tanévnyitón is jelen vannak. Reszkető Sándor alezredes elmondása szerint idén hat kerületi intézmény kérte, hogy az iskola rendőre is jelen legyen az évnyitó ünnepségen. – A tanév során kérésre bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági témákban prevenciós előadásokat, rendhagyó osztályfőnöki órákat is tartunk, melyek lebonyolításában nemcsak az iskolarendőrök, hanem két szakképzett kollégánk is részt vesz. Sajnos, ilyen prevenciós tevékenységre az elmúlt tanévben a pandémia miatt nem volt lehetőségünk, bízunk benne, hogy idén többet tudunk majd találkozni a diákokkal.

Forrás és kép: bpxv.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek