Pólus Károly kapta a XIII. Kerületi Építészeti díjat

2021. október 4-én, az Építészet világnapjához kapcsolódóan a Radnóti Miklós Művelődési Központban adta át dr. Tóth József polgármester a XIII. Kerületi Építészeti díjat. A kitüntetést 2021-ben Pólus Károly, az Archikon Architects építésziroda vezető építész tervezője vehette át.

Az eseményen Massányi Katalin XIII. kerületi főépítész köszöntőjében a kerületi gyermekintézményekről szólva elmondta, az önkormányzat számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy az óvódákban és a bölcsődékben megfelelő körülmények között tölthessék mindennapjaikat a gyermekek. Hangsúlyozta, hogy a befektetői beruházásokkal az önkormányzat fejlesztései is felveszik a versenyt, ezt jól tükrözik az elnyert építészeti kitüntetések is.

A bevezetőt követően dr. Tóth József polgármester adta át a díjat az idei kitüntetettnek, Pólus Károlynak. Ünnepi laudációt megtartó Nagy Csaba Ybl-díjas építész Pólus Károllyal való munkakapcsolatáról, a közös gondolkodásról beszélt, beszédét pedig korábbi díjazottként így zárta: „Üdv a klubban Karesz!”.

Pólus Károlyhoz és az Archikon építészirodához többek között olyan kimagasló színvonalú épületek tervezése fűződik a kerületben, mint a 100 lakásos passzívház, a Meséskert Tagóvoda, a Láng Művelődési Központ és a Vizafogó Tagóvoda.

A korábbi évek díjazottjai a kitüntető cím mellé oklevelet kaptak, ám az idei évtől kezdődően gravírozott üveg emlékplakettet is jár díjhoz. A korábbi évek díjazottjainak dr. Tóth József szintén átadta a rendezvényen az emléktárgyakat. Mind az új, innovatív épületek megtervezését, mind pedig a meglévő épületek újraértelmezését számos díjjal ismerte el az építészszakma.

A rendezvény zárásaként Agárdi Eszter csellóművész, Kalocsai Eszter brácsaművész és Németh Gábor hegedűművész zenei műsorát hallgathatták meg a jelenlévők.

A XIII. Kerületi Építészeti díj korábbi kitüntetettjei:

2013: Finta József

2014: Nagy Csaba

2015: Bálint Imre

2016: Kóris János

2017: Szabó Tamás

2018: Tima Zoltán

2019: Marosi Miklós

2020: Arató György

 

Forrás és kép: budapest13.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek