Védjük meg épített örökségeinket!

Újbuda Önkormányzata bővíteni tervezi a helyi védettséget élvező épületek sorát a kerületben. Az Önkormányzat a lakosság segítségét kéri, hogy tegyenek javaslatot a védelemre érdemesnek ítélt épületekre.

Ismer egy szép villaépületet a lakóhelye környékén? Mindig rácsodálkozik a társasházának kapujára vagy az erkélyek formájára? Félti a régi ipari épületeket vagy korai lakótelepeket az új ingatlanfejlesztésektől? Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy meglássuk az értéket a saját környezetünkben. Az Önkormányzat szeretné, ha az újbudai polgárok maguk jelölnék ki a megőrzendő, közös örökségünket.

Az újbudai lakók március 16-ig jelölhetnek épületeket helyi védelemre. A határidő után az önkormányzat által megbízott szakértők válogatnak ki a javaslatok közül 50 olyan épületet, amelyet aztán részletesen megvizsgálnak. A részletes vizsgálat várhatóan 2022 őszig fog tartani. A szakértők ezután tanulmányban prezentálják az önkormányzat felé, hogy mely épületeket javasolják helyi védelem alá helyezni. A javaslatokról az önkormányzat tájékoztatja az épületek tulajdonosait is, akik megfogalmazhatják az észrevételeiket. A javaslatok a képviselő-testület tudja elfogadni és a településkép védelméről szóló rendelet mellékletébe bekerülve az épületek helyi védelem alá kerülnek. A helyi védelem ténye végül bejegyzésre kerül az ingatlan-nyilvántartásban.

Védelemre az alábbi módokon tud valaki épületet, épületeket vagy épületcsoportot jelölni:
 [1]

 1. Amennyiben rendelkezik Google-fiókkal, akkor az alábbi linken tudja elérni az online kérdőívet: https://forms.gle/jqFfN3HcV5w4d1Wr6.
 2. Amennyiben nem rendelkezik Google-fiókkal, akkor lehetőség van e-mailben is javaslatot tenni. A jelölés akkor érvényes, ha a foepitesz@ujbuda.hu címre az alábbi információk és adatok mindegyikét megküldi, minden jelölt épület esetében:
  1. városrész,
  2. utca, házszám,
  3. épület megnevezése,
  4. azonosításra alkalmas fotó,
  5. védelem indoklása (miért tartja fontosnak, hogy az épület védelem alá kerüljön).

Az épített örökség védelmének három szintje van: országos műemléki, fővárosi és kerületi helyi védelem. A kerületben mind a három kategóriában találhatóak már jelenleg is védett épületek. Mielőtt jelölne épületeket, érdemes a mellékletben feltöltött listákat böngészni, hogy megtalálható-e esetleg már a védett épületek között az adott épület. Amennyiben az épület már élvez műemléki vagy fővárosi védettséget, akkor a helyi védelem nem jelent többlet jogokat az épület számára.

A védelem jogalapját a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény biztosítja, mely felhatalmazza a kerületet a településkép védelméről szóló helyi rendelet elfogadására.

Forrás és kép: ujbuda.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek