A kerület tartalékait nem éljük fel

Újbuda Önkormányzata nem adja föl azokat a terveit, amelyek megvalósítását most azért kellett elhalasztani, mert a kormány rengeteg pénzt elvett, és az iparűzési adó megcsonkítása miatt megígért úgynevezett kompenzációból nem adott az ellenzéki vezetésű kerületeknek. Amint lehetségessé válik, meglesznek a szükséges óvodai, bölcsődei, szociális fejlesztések – mondta László Imre polgármester.

A Hamzsabégi úti vasúti beruházásnál mindent megtesz az önkormányzat a lakók érdekeinek védelmében. És ugyan az előző, fideszes vezetés elmulasztotta a lakókkal a konzultálást a különféle tervekkel kapcsolatban, manapság ez megtörténik, és ha igény van rá, változtat az önkormányzat. Így került le például a napirendről az úgynevezett saroktelek eladása – most az állam emiatt megbünteti Újbudát.

• Először tudunk személyesen beszélni, hosszú idő után. Ez mindenképpen biztató. Kezdjük is ott, ahol abbahagytuk. Pár hónappal ezelőtt – nem tudom másként mondani – kincstári optimizmussal azt mondta, hogy tárgyalnak a kormányzat képviselőivel az úgynevezett kompenzációról. És bizakodó, mert ugyan nagyon sok pénzt elvettek az önkormányzattól a járványra és a gazdasági nehézségekre hivatkozva, de annyi fontos és jó tervvel áll elő az újbudai vezetés, hogy biztosan jut ide is a beígért kormányzati kompenzációból. Nem jutott…
Egyrészt nem lehet úgy vezetni egy intézményt, hogy az emberből teljesen hiányozzon az optimizmus. Másrészt egyedül az iparűzési adó miatt 1 milliárd 54 millió forintot vesztettünk, nem beszélve az összes többi elvonásról, adóemelésről. Nem tettünk mást, csak felvázoltunk egy 930 millió forintos tervet a Fürjes Balázs államtitkár vezette csapatnak arról, mit szeretnénk. Egészségügyi, szociális területeken fejlesztéseket, óvoda-, iskolaberuházásokat – egészen pontosan részleteztük, mire kell az a pénz. Erre azt mondta Fürjes Balázs, hogy átlátható, korrekt javaslatot kaptak. A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium képviselői is jelen voltak a megbeszélésen, és a Miniszterelnökségről is hívtak utána azzal, hogy felterjesztik a kormánynak a javaslatunkat. Az én optimizmusom abból táplálkozott, hogy ezek az emberek, akikkel beszéltünk, fogadókészeknek tűntek a terveinkre. Aztán a kormány úgy döntött, hogy Budapestnek semmi sem jut.

A cikk folytatása az ujbuda.hu oldalon olvasható!

Forrás és kép: ujbuda.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek