Hol tart a Józsefvárosi Klímavédelmi Intézkedési Terv végrehajtása?

Július 22-én tárgyalja a józsefvárosi képviselő-testület a 2020. januárjában elfogadott Józsefvárosi Klímavédelmi Intézkedési Terv végrehajtásáról szóló beszámolót s egyúttal újabb zöld lépésekről is dönt.

A képviselő-testület 2020 januárjában elfogadta a Józsefvárosi klímavédelmi intézkedési tervet, amely a levegő és a környezet védelméről, a klímaváltozás társadalmi hatásaira való felkészülésről szólt.

Az elfogadott intézkedések a koronavírus-járvány miatt ugyanakkor csak részlegesen valósulhattak meg. Így a mostani felülvizsgálat során egyes klímavédelmi intézkedésekhez új határidőt és új költségvetést rendelünk, támaszkodva a 2021 júniusában elfogadott klímastratégia ajánlásaira is.

A Déri Miksa utca közterületi fejlesztése kapcsán a terveket úgy módosítottuk, hogy növeljük a kialakítható zöldfelületeket. A Kiss József utca Népszínház utcai torkolatában egy zöld sziget kialakítása befejeződött.

A kerület élhetőbbé tétele jegyében megnyitottuk az árnyékos Bacsó Béla utca Vásár és Bérkocsi utca közötti rövid szakaszát egész nyárra a helyi lakosok és vendéglátósok számára. 

2020 szeptemberében megnyílt a Tolnai pihenőkert, továbbá megállapodtunk a Grundkert Környezettudatos Közösségfejlesztő Egyesülettel a Magdolna utca 24. szám alatti közösségi kert működtetésére.

A Szeszgyár kert – teljes mértékben magánkezdeményezésre – közösségi kertté és komposztponttá, kulturális-közéleti programok terévé alakult.

2020, majd 2021 nyarán hűsítő szigetek, valamint ivókutak nyíltak a kerület különböző pontjain. A Városüzemeltetési igazgatóság három új párakaput telepített a Bláthy parkban, a Golgota téren és a Horváth Mihály téren, továbbá elkészült a kerület hőség- és UV-riadó terve. Napvitorlákat helyeztünk ki a Tisztes utcai, az Auróra utcai és a Golgota téri játszótérre. Ivókutakat telepítettünk a Kálvária téren és a Harminckettesek terén.

Közösségi virágültetést szerveztünk az Üllői útra,  a Bródy Sándor és Múzeum utcákba. A Kiss József utca torkolatába a korábbi betonozott tervek helyett 9 fa és 200 m2 növényágyás került. A Práter és Tömő utcák tervei több tíz fát kapnak és a Horváth Mihály tér terve is tovább zöldül.

A cikk folytatása a jozsefvaros.hu oldalon olvasható!

Forrás és kép: jozsefvaros.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek