A Klauzál téren úgy százan gyűltünk össze vasárnap este, és gyújtottuk meg az emlékezés gyertyáit.

1945. január 18-án szabadította fel a szovjet hadsereg a VII. kerülti pesti gettót.

A Klauzál téren úgy százan gyűltünk össze vasárnap este, és gyújtottuk meg az emlékezés gyertyáit. 1945. január 18-án szabadította fel a szovjet hadsereg a VII. kerülti pesti gettót. Csak itt a Klauzál téren több mint háromezer temetetlen holttestet hevert, de többezer halottat találtak a Dohány utcai zsinagógánál és a Kazinczy utcában is.

A gettót a Szálasi-kormány a Károly körút és a Kertész utca közötti 0.3 km2-es területen jelölte ki. Több mint hetvenezer zsidót zsúfoltak itt össze, köztük gyerekeket és időseket is. A mínusz húsz fokos hidegben fűtés nem volt, élelem alig, sokan éhen haltak. Másokat a nyilasok kínoztak halálra, lőttek a Dunába. A huszadik századi magyar történelem legtragikusabb hónapjai voltak ezek.

Hetvenhét évvel később, 2022. január 16-án Deák Gáborral, a Mazsike egyik alapítójával indultunk sétára, a Csányi utca 5-től, a Klauzál tér felé. Útközben megálltunk az embermentők emléktábláinál, amelyet Niedermüller Péter, polgármester és Szücs Balázs alpolgármester megkoszorúzott.

A Klauzál térre érkezve megemlékező beszédében a polgármester kiemelte: a holokauszt, mindannyiunk közös tragédiája. Az emlékezés nem csak a múltnak, hanem a jelennek, sőt a jövőnek is szól. Erzsébetváros ma már a befogadás, és a sokszínű kultúra helye, hamarosan a holokauszttal kapcsolatos pályázatot írnak ki fiatal művészek számára.

A téren, a keresztény és zsidó egyházak képviselői is megjelentek, és beszédükben hangsúlyozták, hogy vallástól és származástól függetlenül a holokauszt mindannyiunk közös történelmi traumája. A felelősségünk is közös, küzdeni azért, hogy hasonló népirtás soha többé ne ismétlődhessen meg.

A megemlékezés napján nyílt meg a Csányi utca 5-ben A numerus clausus és a lányok című fotókiállítás. Eredeti dokumentumokkal és a húszas évekből megmaradt családi fényképekkel idézik fel: mit jelentett a kirekesztés az akkor élt fiatal nőknek, akiknek a származásuk miatt tört ketté a pályájuk, és az életük.

A kiállítás február 2-ig lesz nyitva.

Forrás és kép: erzsebetvaros.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek