Vigyázz, kész… csend!

Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatban.

A folyamat egy kérdőíves megkérdezéssel kezdődik, amely elsősorban a szórakozóhelyek, teraszok nyitvatartásáról szól, majd fórumokkal folytatódik, ahová a lakók hangját elhozó közös képviselőket, valamint a vendéglátós vállalkozókat várják.

A konzultáció eredményeként változhat meg az önkormányzat csendrendelete – vagyis az üzletek éjszakai nyitvatartásának szabályozása –, de a kocsmák, az éttermek és teraszaik működését érintő más szabályok is.

„Terézvárosban, a belvárosi jellegből adódóan jó néhány vendéglátó egység üzemel, amely nagyban meghatározza a kerület mindennapjait. Az önkormányzat már 2009-ben megalkotta az éjszakai nyitvatartást szabályozó, azóta is jól működő helyi rendeletét. Viszont már 2022-t írunk éppen ezért elengedhetetlen ennek a szabályozásnak az újragondolása, esetleges szigorítása, és igazítanunk kell az új problémákhoz, kihívásokhoz – mondta dr. Beleznay Zsuzsanna, a kereskedelemért és köztisztaságért is felelős alpolgármester. – Ezt azonban semmiképp sem szerettük volna megtenni az érintettek megkérdezése nélkül. Ezért, hasonlóan az Airbnb-szállásokra vonatkozó szabályozás megalkotásához, most is úgy döntöttünk, hogy bevonjuk a lakosságot és a vállalkozókat is.”

Megérett az idő

„Több mint tízéves az üzletek este 10 utáni nyitvatartását szabályozó kerületi csendrendelet. Ez a szabályozás több változtatáson ment át, és bár Terézvárosban nem jött létre olyan bulinegyed, mint a VII. kerületben, a rendelet az eltelt időben szerzett tapasztalatok alapján pontosításra szorul. Ha pedig hozzányúlunk ezekhez a szabályokhoz és ennek kapcsán konzultálunk, közösen gondolkodunk, az megfelelő alkalmat nyújt arra, hogy minden olyan szabályozást áttekintsünk, amely a terézvárosiak, valamint az itt működő vállalkozások együttélését érinti – erről Kecskés Balázs, a 4-es választókörzet képviselője beszélt, aki az éjszakai nyitvatartási engedélyekről döntő pénzügyi és jogi bizottság elnöke is. – Széles körű egyeztetést javasoltunk minden érintettel, ez a konzultációs folyamat vette most a kezdetét. Célunk, hogy képletesen és a szó szoros értelmében is egy asztalhoz üljenek a terézvárosi lakosok, a civilek, a vendéglátósok és az önkormányzat képviselői.”

„Belső-Terézvárost, azon belül is az általam képviselt 3. számú választókerületet, a Király utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Nagymező utca által határolt területet érinti a leginkább a kérdéskör. Megoldást kell találni arra, hogy a terézvárosiak nyugodtan tudjanak pihenni, de este a szórakozóhelyek is működhessenek. A korábbi véleményem csak megerősödött, hogy ezt a kérdéskört csakis úgy lehet szabályozni, hogy legyen együtt gondolkodás és együttműködés a kerületben élők, valamint a kerületben dolgozók között – mondta a lakók és a vendéglátóhelyek együttélésének kérdésében aktívan fellépő képviselő, Szilágyi Erika. – A csendrendelet módosítása csak úgy jöhet létre, ha ismerjük a lakosság véleményét és arra alapozva hozzuk meg a döntést.”

A cikk folytatása a terezvaros.hu oldalon olvasható!

 

Forrás és kép: terezvaros.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek