Könyvtár, találkahely és coworking iroda egy helyen

Augusztus 30-án átadták, szeptember 1-jén pedig a közönség számára is megnyílik a kerület legújabb könyvtára. A Teréz körút 2–4. szám alatti hatalmas, utcafrontos bibliotéka 720 négyzetméteres, teljesen akadálymentesített, csúcsmodern technológiával szerelték fel és közel 390 millió forintból valósult meg. Haszonné Kiss Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatója és Kuczkó Andrea könyvtárvezető reményei szerint hamarosan nemcsak könyvtárként, hanem igazi közösségi térként funkcionál majd.

Új felvonás kezdődött a patinás, 150 éves Teréz körúti épület életében, amelynek kirakatos, utcafronti helyiségei a Fortepan tanúsága szerint üzemeltek már Keravillként és turisztikai központként. Sőt, kétszer robbantottak is itt, először 1956-ban, azután 2016 szeptemberében, az emlékezetes nagykörúti merénylet során. A felújított egykori üzlethelyiség most örvendetes fejleményekkel hívja fel magára a figyelmet: egy szupermodern technológiákkal és 21. századi funkciókkal felruházott könyvtár nyílt meg itt, huszonhatezres könyvállománnyal, közösségi terekkel, automata önkölcsönzőgéppel, wifielérhetőséggel és dugaljakkal ellátott munkaállomásokkal, tanulóbokszokkal, magyar és idegen nyelvű folyóiratokkal.

Az új bibliotékába a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertész utcai tagkönyvtára is integrálódott (amely korábban az egykori Andrássy úti könyvtárral egyesült), így a Teréz körúti intézmény mostantól a VI. és VII. kerületi igényeket egyként igyekszik kielégíteni.

Gutenberg galaxisa még mindig virul

A hétfő délelőtti megnyitón Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az ilyen nehézségekkel teli időkben, mint amilyen egy pandémia, nagyon nagy szükség van olvasott, kritikusan gondolkodni tudó és akaró emberekre, akikben – remélhetőleg minél több mindenkiben – átértékelődik, mi az, ami valóban fontos. Egy jó könyv igazán az, mint ahogyan az olvasás élményének a megosztása is. Vámos Miklós egy gondolatát is megidézte: „Meggyőződésem, sőt tapasztalatom, hogy ahány jó könyvet olvastam, annyival több életem volt, lesz.”

A terézvárosi önkormányzat humánügyekért felelős alpolgármestere, Miyazaki Jun szerint is a könyv az egyik legfontosabb táplálékunk, és hiába harsogják a vészmadarak, hogy Gutenberg galaxisának leáldozott, „az irodalom köszöni szépen, jól van”, csak ma már egy kicsit másképp működik. Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója mindezt számokkal is alátámasztotta: a járvány miatti zárva tartások ellenére idén már 900 ezer kölcsönzésnél tart a FSzEK, ami a főigazgató szerint jól szemlélteti az igényt és a könyvekhez, illetve könyvtárakhoz fűződő viszonyunkat.

A cikk folytatása a terezvaros.hu oldalon olvasható!

Forrás és kép: terezvaros.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek