Hofi Gézának állít emléket Terézváros

Megyeri János szobrászművész lett a terézvárosi önkormányzat pályázatának abszolút nyertese, aki saját elmondása szerint „véletlenek” különös egybeesése miatt figyelt fel a kiírásra. A zsűri az első három legjobb alkotást díjazta és kiadott két különdíjat: az egyiket Megyeri János fiának, Kristófnak, aki apjától inspirálódva maga is elkészítette a saját Hofi-emléktábláját.

„Annak idején, amikor az Anker köz megújításáról az ott élőkkel egyeztettünk, sorra röppentek fel a „Ha ezt a Géza látná! Mit szólna ehhez a Hofi” típusú mondatok” – idézte fel a kezdeteket Szilágyi Erika, a körzet önkormányzati képviselője, a kezdeményezés elindítója és megvalósulásának legfőbb bábája. Szinte az egyik pillanatról a másikra született meg a közös ötlet, hogy a művész otthonát rejtő épület falára is ideje lenne egy emléktáblát elhelyezni. Annál is inkább, mivel a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas humorista lassan két évtizede Terézváros posztumusz díszpolgára is.

Apa is, fia is Hofi-rajongó

A gondolatot tett követte, az önkormányzat március 1-jei határidővel kiírta a domborműves emléktábla készítéséről szóló pályázatot. A beérkezett 22 pályaművet négytagú zsűri bírálta el, amelynek tagjai Hoffmann Ildikó, a művész özvegye, Kádár János Miklós művész, Terézváros díszpolgára, egy a Magyar Képzőművészeti Egyetem által delegált szakértő, Polgár Botond valamint az előterjesztő, Szilágyi Erika voltak. A végső szót a Döntéselőkészítő Tanács mondta ki – ez alapján a pályázat nyertese Megyeri János szobrászművész lett, a második díjat Makkai István kapta, a harmadik legjobb alkotás pedig Brunner András nevéhez kötődik. Megyeri Kristófot, Béres Jánost és Dienes Attilát a bírálóbizottság különdíjjal jutalmazta.

A teljes cikk a terezvaros.hu oldalon olvasható

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek