Katasztrófavédelmi tájékoztató a kéményseprés fontosságáról és a szén- monoxidról

A kéményseprés fontosságáról röviden

A kéményseprő szerencsét több szempontból is, egyrészt a vele való találkozáskor, másrészt ha rendszeresen ellenőrzik a kéményünket, akkor biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, érdemesebb ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést. Nem szükséges ezzel a fűtési szezonig várnunk, foglalhatunk időpontot minél hamarabb, mivel így nagyobb az esély a gyorsabb ügyintézésre, a várakozási idő rövidebb.

január 1-je óta a jogszabályváltozások értelmében a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes.

Az, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést az lakóhelytől függ. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Időpontot ugyanitt lehet foglalni. Telefonos ügyintézésre is van lehetőség a 1818-as telefonszámon, ahol a telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Statisztikák szerint minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért.

Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

Fontos tudnivalók a szén-monoxidról

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, főleg belsőégésű motorokban, és földgáz égetése során a cirkókban, kazánokban, átfolyós vízmelegítőkben folyamatosan képződik. Üzemanyagnak is használható, levegővel jellegzetes kék lánggal ég.

Kiterjedten használják vegyipari alapanyagként. Kémiailag egy szénatom kötődik kovalens kötéssel egy oxigénatomhoz. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. A sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért egyenletesen oszlik el a légtérben. Erősen mérgező. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha a levegő szénmonoxid-tartalma csekély. 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén.

Belégzése során: azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Szénmonoxid-mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy gázüzemű vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén, fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. A szigetelés és a szellőzés hiteles szakemberek által történő beszereltetése szükséges. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes előirányozni. Ez fokozottan fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik, ugyanis az elszívó működése alatt fellépő depresszió miatt a kéményből az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe.

Célszerű minden gáz fűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe szénmonoxid-érzékelőt telepíteni (veszélyes szénmonoxid-koncentráció esetén erőteljes hangjelzést ad), ami adott esetben életet menthet. A szén-monoxid MAK értéke: 30 ppm (35 mg/m3). Röviden a MAK érték (Maximale Arbeitsplatz-Konzentration, Legnagyobb Megengedett Munkahelyi Koncentráció): egy anyag legmagasabb megengedhető koncentrációja a munkahelyi környezetben, amely a jelenlegi ismeretek szerint nem káros az alkalmazottak egészségére és nem jelent elfogadhatatlan kockázatot még ismételt és hosszas kitettség esetén sem, abból kiindulva, hogy egy átlagos munkahét 40 órából és agy átlagos munkanap 8 órából áll.

Fontos:

– rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakember által szereltesse be, vizsgáltassa felül,

– szerezzen be szénmonoxid-érzékelő jelzőkészüléket, mely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt a kritikus szint felett.

– ügyeljen a nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással történő ellátására.

Forrás: ujpest.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek