Ha nem adja meg adatait, hiába vár pénzt a NAV-tól

A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. A szülő belföldi bankszámlaszáma vagy postacíme nélkül tehát nem számíthatnak a pénzre – áll az adóhatóság közleményében.

A gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig, emlékeztet a NAV.

Annak a szülőnek, aki családi pótlékot kap, nincs teendője: az ő adatait a családi pótlékot folyósító szervtől kapják meg az illetékesek. Őhozzájuk az adó-visszatérítést ugyanolyan formában – bankszámlára utalással vagy postán – juttatják el, mint a családi pótlékot.

Azoknak, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre és szeretnék megkapni 2022. február 15-éig az adó-visszatérítést, ki kell tölteniük a VISSZADO-nyilatkozatot és december 31-éig be kell nyújtaniuk a NAV-hoz.

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban ellenőrizhetők a NAV által ismert adatok, és a nyilatkozat is itt tölthető ki legegyszerűbben. A NAV közösségimédia-csatornáin videós segítség is található a kitöltéséről, illetve a NAV honlapjáról nyomtatható formában is letölthető a nyilatkozat.

Ha valaki nem küldi be a nyilatkozatot, és a NAV az adatok nélkül nem utalja ki számára a visszajáró összeget, akkor az utólag a 2021-es szja-bevallásban igényelhető vissza. Ebben az esetben legkorábban 2022. március 1-től juthatnak hozzá a jogosultak.

Forrás és kép: ujpestmedia.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek