Előjegyzéssel rövidebb a várakozás ideje a laboratóriumokban

Előjegyzéssel rövidebb a várakozás ideje a laboratóriumokban

A Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és Csobánka téri laboratóriumában a várakozási idő lényegesen csökkent azon páciensek esetében, akik időpontot kértek az családorvos vagy szakorvos által előírt vizsgálatokra. Az előjegyzéses rendszer tapasztalatairól dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet igazgatója tájékoztatott.

Az elmúlt hetek tapasztalata azonban azt mutatta, hogy az előjegyzett páciensek aránya az időpont nélkül érkezőkhöz képest minimálisan emelkedett. Ezért született az a döntés, hogy a Rendelőintézet teljesen szabályozottá teszi a laboratóriumi vizsgálatokat.

A páciens előjegyzési rendszerükben február 1-jétől 5 percenként tudnak időpontot biztosítani a betegeik részére. Milyen tapasztalatai vannak az elmúlt bő egy hónap alapján?

Azért alakítottuk át a laboratóriumi vizsgálatok előjegyzési menetrendjét, hogy naponta minél több páciens részére tudjunk időpontot biztosítani. Azt vártuk, hogy az időpont nélkül és időponttal érkező betegek aránya az utóbbi javára billen néhány nap alapján, azonban a napi statisztikákat elemezve azt mutatták, hogy az előjegyzett páciensek száma csekély mértékben emelkedett. A reggeli órákban továbbra is rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy egyszerre akár 30-40 páciens várakozik vérvételre. Kollégáimmal több alkalommal is kora reggeltől a váróban ülve figyeltük, mi történik a gyakorlatban. Azt láttuk, hogy azok a páciensek, akik időpontra érkeztek, az előjegyzett időpont előtt 5-7 perccel az automatából behívószámot kértek, a rendszer regisztrálta jelenlétüket és gyakorlatilag percre pontosan hívták őket a betegfelvételi pulthoz, onnan pedig szinte egyenesen a vérvételi szobába szólították, tehát érkezéstől távozásig összességen nagyjából 20 percet töltöttek a Rendelőintézetben. A tumultus oka pedig az volt, hogy a betegek döntő többsége időpont nélkül jött, ez pedig kevéssé kiszámítható és hosszas várakozással járhat, hiszen az automatizált behívó rendszer az időpontra érkezőket részesíti előnyben.

A teljes cikk az obuda.hu oldalon olvasható

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek