Változik a parkolási engedélyek kiváltási módja

A járványhelyzet miatt csak elektronikus úton indítható az igénylés.

A 2021-es engedélyek 2022. január 31-ig érvényesek

Fontos változások 2022. január 1-jétől:

• A járványhelyzetre való tekintettel az engedélyek igénylése kizárólag elektronikus úton indítható Ügyfélablakon keresztül.
• A lakossági várakozási engedély kiadásának egyik feltétele, hogy a lakóhelyül szolgáló ingatlan után fizetendő építményadót vagy kommunális adót befizessék.
• A gazdálkodói várakozási engedély kiadásának egyik feltétele, hogy a hozzájárulás kiadását megalapozó székhelyként, telephelyként vagy fióktelepként szolgáló ingatlan után fizetendő építményadót vagy kommunális adót befizessék.

Mikor és hogyan tudja kiváltani az engedélyt?

Nagyon fontos! A járványhelyzetre való tekintettel az ügyfelek és az ügyintézők egészségvédelme érdekében 2022. JANUÁR 3-tól a várakozási engedélyek igénylése kizárólag elektronikus úton, a https://ugyfelablak.masodikkerulet.hu/login felületen az Ügyfélablakon keresztül indítható.
Azoknak az ügyfeleknek, akik még nem rendelkeznek ügyfélablak-elérhetőséggel, a https://ugyfelablak.masodikkerulet.hu/login cím beírása után nyílik lehetőségük a regisztrációt elvégezni. A sikeres regisztrációt követően az Ügyfélablakba történő bejelentkezéshez szükséges kódot a regisztráció során megadott e-mail-címre küldjük. (Egy e-mail-címről csak egy regisztrációt fogad el a rendszer és csak egy gépjárműre vonatkozó kérelem nyújtható be!) Az ügyintézés során a kérelem benyújtásának és elbírálásának minden szakaszában – a megadott e-mail-címre – automatikus tájékoztató levelet küldenek, ezért az elektronikuslevél-fiókját kísérje figyelemmel!

Ki kaphat engedélyt?

Akkor kaphat parkolási engedélyt, ha:
• nem tartozik parkolási pótdíjjal, építmény- vagy kommunális adóval és
• a fizetőzónában van az állandó lakóhelye, vagy
• gazdálkodói parkolási engedély esetén: a fizetőzónában van a vállalkozás székhelye, telephelye vagy fióktelepe és nincs parkolásipótdíj-, építmény- vagy kommunálisadó-tartozása

A várakozási engedélyre való jogosultságot (gépjárműadatok, tulajdonos/üzembentartó adatai) ellenőrzik a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság által kezelt nyilvántartási rendszerben, illetve a II. kerületi Polgármesteri Hivatal Parkolási Ügyfélszolgálat, illetve az Adóügyi Igazgatóság adatbázisában is. Amennyiben az ellenőrzés során adateltérés, parkolásipótdíj-tartozás vagy adótartozás állapítható meg, akkor a probléma megszüntetéséig az engedélyt nem adják ki.

Milyen járműre kaphat engedélyt?

Olyan járműre kaphat engedélyt, amelynek:
• van érvényes forgalmi engedélye
• ntömege legfeljebb 3500 kg
• a forgalmiban szereplő adatai megegyeznek a központi nyilvántartásban szereplő adatokkal, és
• nön a tulajdonosa, üzembentartója vagy kizárólagos használója („céges autó”), vagy gazdálkodói parkolási engedély esetén: a vállalkozás tulajdonosa vagy üzembentartója.

Mennyibe kerül az engedély?

II. kerületi lakosoknak 1000 forintot kell fizetniük az engedély kiállításáért, cégeknek pedig 2000 forintot. Ha mozgáskorlátozott-igazolványa van, akkor nem kell fizetnie az engedélyért. Ehhez az online ügyintézésnél fel kell töltenie az igazolvány mindkét oldaláról készült képet.

További információk:

Aki az idei évben rendelkezett várakozási engedéllyel, annak tájékoztató levelet küldenek a megadott e-mail- vagy lakcímre.
Bővebb felvilágosítás a www.masodikkerulet.hu oldalon az » Ügyintézés » Közterület/Parkolás » Parkolási engedélyek menüpontban található.
Újdonság, hogy a honlapon a tájékoztató levelek mellett videó segíti az ügyintézést.

Az ügyintézés során esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az alábbi telefonszámokon nyújtanak segítséget:
(06 1) 346-5600
(06 1) 346-5599
(06 1) 346-5679
(06 1) 346-5786
(06 1) 346-5787
(06 1) 346-5504

Figyelem!
A fővárosi parkolási rendelet – 30/2010.(VI.4.) Főv. Kgy. rend. 5. § (2) – értelmében 2021. DECEMBER 24-én üzemkezdettől 2022. JANUÁR 1-jén üzemzárásig nem kell várakozási díjat fizetni a II. kerületben sem.

Forrás és kép: masodikkerulet.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek