Rendhagyó ünnepség az idei Semmelweis-napon

Semmelweis-nap alkalmából köszöntötték a II. kerület egészségügyi dolgozóit.

Az elmúlt tizenöt hónap az egészségügyben dolgozók számára soha nem látott próbatételt jelentett. Helytállásukért egy egész nemzet tartozik köszönettel – ezt hangsúlyozta Őrsi Gergely polgármester is a Semmelweis-nap alkalmából tartott összejövetelen. Mint mondta, azon fog dolgozni, hogy a most érzett hála ne csak egy ünnepi alkalmon, hanem – az önkormányzat lehetőségei szerint – mindennap kifejezésre kerüljön.


A rendhagyó korszak után rendhagyó volt az ünnepség is, amelyre ezúttal nem a Kapás utcai rendelőintézet könyvtárszobájában, hanem a Marczibányi Téri Művelődési Központ udvarán került sor. Újdonság volt továbbá, hogy a kerületi egészségügyi szolgálat munkatársai mellett a Szent Ferenc kórház dolgozó is meghívást kaptak az eseményre, amelynek moderátora a II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett reumatológus főorvos, dr. Törös Edit volt.


A főorvos köszöntőjében felidézte az anyák megmentőjeként világhírűvé vált orvos, Semmelweis Ignác alakját és a gyermekágyi láz leküzdéséért folytatott konok harcát, amelynek során igyekezett rávenni kollégáit és tanítványait a klórmeszes kézmosásra. Elmondta, hogy a klórmész felfedezése a kor kiemelkedő természettudósa, Kitaibel Pál botanikus és kémikus nevéhez fűződik, ő állította elő először a fertőtlenítésre alkalmas anyagot 1785-ben. Megemlítette a 21. század kiváló kutatóját, Karikó Katalint, aki hasonló szenvedéllyel küzdött egy másik láthatatlan kórokozó ellen, és aki ez év októberében fogja megkapni a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat.

A cikk folytatása a masodikkerulet.hu oldalon olvasható!

Forrás és kép: masodikkerulet.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek