Don Bosco rendi nővéré a Klebelsberg-díj

Roboz Etelka nővér kapta a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat idei Klebelsberg Kuno-díját.

A Klebelsberg Kuno Hét keretében a Kultúrkúria adott otthon idén is a Klebelsberg Kuno-díj átadásának november 12-én. Az elismerést 1992-óta adományozza a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat (VÖK) a pesthidegkúti közélet kiemelkedő alakjainak.

Az ünnepség az intézmény udvarán kezdődött, ahol koszorúzást tartottak Klebelsberg Kuno volt vallás- és közoktatásügyi miniszter szobránál. Emlékezőbeszédet mondott Rósa Viktor, a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

A színházteremben Őrsi Gergely polgármester ünnepi beszédében többek között a pesthidegkúti közösség példaértékű összetartóerejét és a hagyományok iránt tiszteletét hangsúlyozta, valamint közös gondolkodásra és összefogásra szólított fel a régi, rossz állapotú pesthidegkúti községháza megmentése és hasznosítása érdekében.

A Klebelsberg Kuno-díjat idén Roboz Etelka, Don Bosco rendi nővérnek ítélte oda a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat. Az elismerést Őrsi Gergely polgármester és Csabai Péter önkormányzati képviselő, a VÖK elöljárója adta át a kitüntetettnek. Roboz Etelka nővér életpályáját Csere István önkormányzati képviselő és a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola igazgatója méltatta. Az eseményen részt vett Gór Csaba, Perjés Gábor és Makra Krisztina önkormányzati képviselő is. Az ünnepi műsorban közreműködött az Óbudai Danubia Zenekar Ütőegyüttese.

ROBOZ ETELKA 1939-ben született, a II. kerületben, a Vízivárosban nőtt fel, és már lánykorában érezte az elhivatottságot, hogy nővér legyen. A szereztesi fogadalmat 1960-ban – az akkori politikai viszonyok miatt titokban – tette le. Tanító lett, majd matematika tanári diplomát szerzett. A rendszer büntetésből egy évre eltiltotta a tanítástól, mert templomba járt. Az elsők között végezte el a teológián a világi hitoktatók számára a hitoktatói képzést. A Segítő Szűz Mária Don Bosco Nővérek 1990-ban Pesthidegkút-Ófalun telepedtek le, ekkor lett házfőnök. A rend fókuszában az ifjúság nevelése áll. Roboz Etelka egyházi óvoda alapításába kezdett, a Don Bosco Nővérek Szent Család Óvodája 1996-ban nyitotta meg kapuit. A pesthidegkúti közösségi élet részévé tette a szombati oratóriumot és a nyári családi táborozást is. Példamutatása alapján sokan léptek be a szerzetesrendbe.

Forrás és kép: masodikkerulet.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek