Megújul a Tabán

Megújul a tabán

Több fa lesz a Tabánban!

Megújul a Tabán – korszerűbb, a 21. század igényeinek jobban megfelelő pihenőpark lesz a főváros és az I. kerület talán legszebb fekvésű közparkjából. Ez a munka azonban veszteségekkel is jár, ami fakivágást jelent, de nem mindegy, a végén milyen környezet várja a pihenni vágyókat a Tabánban.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. szakemberei átnézték a park faállományát és arra jutottak, hogy 45 fát cserélni kell. A tabáni civilek azt kérték az Önkormányzattól, hogy a 45 fa dupláját, vagyis 90 fát ültessenek el a megújuló Tabánban. A javaslatot a Budavári Önkormányzat teljes mértékben támogatta, és a Főkert is elfogadta.

A felmérés szerint egyébként a kivágandó fák közül három teljesen elszáradt, négy úgynevezett törzses cserje, jelen esetben bodzabokor, 11 pedig tuskó vagy tősarj. 29 fán olyan gyökérnyaki sérülés, korhadás található, ami nem visszafordítható vagy gyógyítható. 19 fa pedig gombával annyira fertőzött, hogy azokat nem lehet gyógyítani.

Jó hír viszont, hogy 22 fa életét szakszerű gondozással meg lehet menteni. És ehhez jön még a korábban említett 90 új, erős fiatal fa a kerületiek és a parkba látogatók örömére.

 

Forrás: budavar.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek