Tiszeker Ágnes szerint nem várható további enyhítés a kannabisz-használat szabályozásában

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint kevés az esély rá, hogy tovább enyhíti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a kannabisz-használatra vonatkozó szabályokat.

Tiszeker az M4 Sport Sporthíradóban szerdán elmondta, hogy az olimpia előtt eltiltott atléta, Sha’Carri Richardson – akinek az ügye felhívta a figyelmet a kannabisz-használatra – azért kapott csak egy hónapos eltiltást, mert az amerikai futónő magánéleti problémákkal küzdött, és az Egyesült Államok azon államában, ahol lakik, nem tiltott a marihuána orvosi használata. Ezért a legkisebb kiszabható büntetést ítélték meg az ügyében.

A MACS vezetője rámutatott, az egy hónapos eltiltást „komoly mennyiségű marihuána használatáért” szabták ki, mivel a büntethetőség határértéke nagyon magas.

„Egyértelműen és masszívan használni kell ahhoz, hogy pozitív legyen az analitika és a doppingellenőrzés eredménye” – szögezte le.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy általában nem a teljesítménnyel összefüggésben használják a sportolók, ennek bizonyítása esetén orvosi kérdésként kell kezelni és maximum három hónapos büntetés szabható ki érte. Kizárólag versenyen tiltott a szer, és bár azon kívül sem engedélyezett, versenyen kívül nem vizsgálják és nem büntetnek érte.

A WADA által 2021. január elsején kiadott új kódexben már enyhítettek a kannabisz-használat korlátozásain. Ennek értelmében, ha a sportoló tudja bizonyítani, hogy nem teljesítményfokozásra használta a szert, vagy származékát, akkor orvosi kérdésként kezelik az ügyét.

Tiszeker Ágnes azt is elmondta, hogy a 2022-ben érvényes tiltólistát október-novemberben nyilvánosságra hozzák, és az abban meghatározottak szerint a kannabisz és bármilyen más kábítószer-használata tiltott.

A WADA szeptember elején jelezte: 2022-ben megvizsgálja, hogy a tiltott szer továbbra is szerepeljen-e a listán.

Forrás: MTI

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek