FELAVATTÁK ÚJPEST SZÉKELYKAPUJÁT

A nemzeti összetartozás napján tartott rendezvényen Déri Tibor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, az Erdélyből érkezett alkotás előtti nemzeti színű szalagot pedig Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselővel és Kanász-Nagy Máté alpolgármesterrel közösen vágták át.

Percre pontosan a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján avatták fel Újpest székelykapuját. A nemzeti összetartozás napján tartott rendezvényen Déri Tibor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, az Erdélyből érkezett alkotás előtti nemzeti színű szalagot pedig Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselővel és Kanász-Nagy Máté alpolgármesterrel közösen vágták át.

1920. június 4-én 16:32 perckor a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban aláírták az ország háromnegyed részét és minden harmadik magyar embert elszakító trianoni békediktátumot. Pontosan egy évszázaddal később az újpesti főtéren, az Egek Királynéja templom mellett felavatták a Csíkszentgyörgytől, Újpest testvértelepülésétől kapott székelykaput. Déri Tibor beszédében felidézte: a 100 éve aláírt „gyalázatos békediktátum” szentesítette a történelmi Magyarország felbomlását, és „súlyos sebet ejtett a nemzetünket összetartó történelmi és kulturális emlékeink mellett, igazságérzetünkön is”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „azáltal erősödünk meg, ha megfogalmazzuk ünnepeink és gyásznapjaink mának szóló tanulságait, sőt parancsait”. Újpest polgármestere szerint napjaink európai környezetében lehetőség nyílik egy „új korszak” nyitására, ám ehhez „mindenkinek tanúságot kell tennie a magyarok nemzeti összetartozásáról”. Hozzátette: a ma élő generáció feladata, hogy „emlékezzen és emléket állítson”, a gyűlölet helyett pedig a megbocsátásra építse a közös jövőt.

A cikk folytatása az ujpest.hu oldalon olvasható!

Forrás: ujpest.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek