Úgy gondoljuk, hogy azoknak az ételízesítőknek van helye a konyhában, amelyek magas zöldségtartalmúak, kellemes fűszerezésűek és nem tartalmaznak ízfokozókat. 17 országosan megvásárolható ételízesítőt vakteszteltünk, külön figyeltünk az összetevők minőségére is.
Mutatjuk az eredményt!
AZ ÉTELÍZESÍTŐKRŐL
Nekünk az ételízesítő szó azt a terméket takarja, amely sóból, szárított zöldségekből és fűszerekből áll. Leginkább levesek, pörköltek, főzelékek ízesítésére használjuk.
Az ételízesítők eredete, története után kutatva az első említést 1886-ban találtuk, amikor Julius Maggi piacra dobta az első ételízesítőjét. Akkora sikere volt, hogy pár évtizeden belül egész Európában kapható volt, de természetesen Nyugat Európában volt a legnagyobb piaca.
A Vegetát 1959-ben találta fel Zlata Bartl horvát kémikus.
Magyarországon 1970-ben megkezdik a Delikát gyártását a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalatnál. Gregus Ákos vegyészmérnök, Szabó András termelési osztályvezető, Engi János, főmérnök vezetésével.
1975-ben pedig a Maggi ételízesítő gyártása is beindul a Debreceni Konzervgyárban.
A VAKTESZT MENETE
A tesztre az országosan kapható ételízesítőket kutattuk fel. Feltétel volt, hogy a sótartalom 10%-75% között legyen. Nem akartunk sem natúr – szárított zöldség keveréket, sem minimális fűszert tartalmazó fűszersót sem belekeverni a tesztbe.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.
1. lépésben papírtálcákra öntöttünk 2-3 kanál ételízesítőt, amit a tesztelők szemrevételeztek és szárazon is megszagoltak. Itt csak az állagra és illatra tettek feljegyzéseket.
2. lépésben ételízesítős alaplevet készítettünk, minden mintából 15 g ételízesítőt oldottunk fel 1 L vízben (csapott evőkanál). Ezt az oldatot 30 percig főztük alacsony hőfokon.
3. lépésben a visszapótoltuk a vízveszteséget, 1 L-ig.
4. lépésben ezt az alap levet porcióztuk a tesztelők elé, akik még melegen kóstolták és értékelték.
Forrás: maradokapenzemnel.blog.hu