Nagy ételízesítő teszt

Úgy gondoljuk, hogy azoknak az ételízesítőknek van helye a konyhában, amelyek magas zöldségtartalmúak, kellemes fűszerezésűek és nem tartalmaznak ízfokozókat. 17 országosan megvásárolható ételízesítőt vakteszteltünk, külön figyeltünk az összetevők minőségére is.

Mutatjuk az eredményt!

AZ ÉTELÍZESÍTŐKRŐL

Nekünk az ételízesítő szó azt a terméket takarja, amely sóból, szárított zöldségekből és fűszerekből áll. Leginkább levesek, pörköltek, főzelékek ízesítésére használjuk.

Az ételízesítők eredete, története után kutatva az első említést 1886-ban találtuk, amikor Julius Maggi piacra dobta az első ételízesítőjét. Akkora sikere volt, hogy pár évtizeden belül egész Európában kapható volt, de természetesen Nyugat Európában volt a legnagyobb piaca.

A Vegetát 1959-ben találta fel Zlata Bartl horvát kémikus.

Magyarországon 1970-ben megkezdik a Delikát gyártását a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalatnál. Gregus Ákos vegyészmérnök, Szabó András termelési osztályvezető, Engi János, főmérnök vezetésével.

1975-ben pedig a Maggi ételízesítő gyártása is beindul a Debreceni Konzervgyárban.

A VAKTESZT MENETE

A tesztre az országosan kapható ételízesítőket kutattuk fel. Feltétel volt, hogy a sótartalom 10%-75% között legyen. Nem akartunk sem natúr – szárított zöldség keveréket, sem minimális fűszert tartalmazó fűszersót sem belekeverni a tesztbe.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

1. lépésben papírtálcákra öntöttünk 2-3 kanál ételízesítőt, amit a tesztelők szemrevételeztek és szárazon is megszagoltak. Itt csak az állagra és illatra tettek feljegyzéseket.

2. lépésben ételízesítős alaplevet készítettünk, minden mintából 15 g ételízesítőt oldottunk fel 1 L vízben (csapott evőkanál). Ezt az oldatot 30 percig főztük alacsony hőfokon.

3. lépésben a visszapótoltuk a vízveszteséget, 1 L-ig.

4. lépésben ezt az alap levet porcióztuk a tesztelők elé, akik még melegen kóstolták és értékelték.

Forrás: maradokapenzemnel.blog.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek