Januártól nem lesz gond, ha otthon hagyjuk a jogosít és a forgalmit

2023. január 1-től nem kell bírságtól tartanunk, ha nem tudjuk felmutatni jogosítványukat vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek. Egy korábbi törvénymódosítás hoz jelentős előnyt az autósoknak ez ügyben – írja Telex.

Hozzáteszik: a közúti ellenőrzést végző rendőröknek eddig is mérlegelési joguk volt, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is tovább engedhették azokat az autósokat, akik kérésre nem adták át járművük forgalmi engedélyét vagy a jogosítványukat, az okmányok otthon felejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül. Ilyesmiért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat, és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

A Telex rendőrségi forrásra hivatkozva, azt írja, hogy a gyakorlat általában az, hogy aki az első pillanattól együttműködik az igazoltatás során, és nem találnak nála más problémát, azt figyelmeztetéssel továbbengedik. Megjegyzik, hogy arra a kérdésre viszont nem tudott válaszolni az ORFK, hogy hány esetben büntettek eddig valójában az otthon felejtett okmányok miatt, mert erről nem készült részletes kimutatás.

A teljes cikk az ittlakunk.hu oldalon olvasható!

Forrás és kép: ittlakunk.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek