Hogyan „turbózzuk fel” immunrendszerünket?

Ismét itt a tél, hamarosan támadnak a kemény mínuszok, a napsütésnek nincs ereje. A szervezetünket a nyáritól eltérő módszerekkel tudjuk védeni a betegségekkel szemben.

Nagyobb szerep jut a táplálékkiegészítőknek, vitaminoknak, nyomelemeknek, amelyek pazar választékban és a legváltozatosabb árakon érhetők el a patikákban (legtöbbje nem vényköteles), drogériákban, megbízható portálokról on-line is rendelhetők.

A vitaminok közül kiemelt szerepe van a D-vitaminnak (aza D-hormonnak), amely a legtöbb multivitaminban megtalálható, de külön is kapható. A gyógyszerként törzskönyvezetteket vény nélkül teljes áron sem adhatja ki a patika, még az ezer egységest sem, ugyanakkor más, nem gyógyszerként törzskönyvezetteket igen, noha többszörös hatóanyagmennyiséget is tartalmazhatnak. A mai ajánlás átlagosan napi háromezer egység D-vitamin. Lehetőség van a vér D-vitamin szintjének laboratóriumi meghatározására is (bizonyos szakorvosi beutalóval, vagy térítés ellenében), ezzel az adagolás pontosabbá tehető, de erre legtöbbször nincs szükség. A C-vitaminból napi 1000 mg szedése megfelelő.

A fenti két vitamin mellett napi egy multivitamin-nyomelem-kombináció tabletta (a nagy gyártók termékei összetételükben nem különböznek lényegesen egymástól, bármelyik megfelelő lehet) szedése a szezonális étrendkiegészítésre általában elegendő. Azonban nem kevésbé fontos a táplálkozás megfelelő minősége, összetétele, elsősorban a zöldségek, de a gyümölcsök, tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk is, alapvetően a minél frissebb és minél kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása, természetesen figyelembe véve az egyéni igényeket (idült betegségek, allergiák) is.

Mindezekkel együtt ebben a válaszomban is hangsúlyozom, hogy ha a COVID-19 fertőzés megelőzésében nem is játszhat főszerepet a vitamin- és nyomelem-pótlás, a betegség lefolyását enyhítheti. Azonban ez édeskevés: a COVID-19 járvány leküzdését és a megbetegedés elkerülését a védőoltások – ismétlő oltások is! – mielőbbi felvételével és a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával érhetjük el: maszkhasználat (lehetőleg FFP2-es osztályú), távolságtartás (inkább 2, mint 1.5 méter), fokozott kéz-hygiéne (gyakori kézmosás, lehetőség szerint melegvízzel, kézfertőtlenítés), (tömeg)rendezvények kerülése… mindezekkel a többi, kevésbé veszélyes, ám távolról sem veszélytelen szezonális járvánnyal szemben is hatékonyan védekezhetünk.

Ceterum censeo covidem esse delendam…

Dr. Timár Róbert, terézvárosi háziorvos

Forrás és kép: terezvaros.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek