10 meglepően cukros élelmiszer

Sajnos az elhízás, a cukorbetegség illetve a komolyabb betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a szívroham gyakoriságának tekintetében az elsők között áll országunk. Ezek oka gyakran maga a cukor – persze nem mindegyik fajtája. Segítünk, mely kajákat célszerű elkerülnöd, ha egészséges és csinos akarsz maradni!

cukor természetes ételekben is megtalálható, gondoljunk csak a gyümölcscukorra. Nem kell teljesen felhagynunk a cukor fogyasztásával, ám a mértékletesség itt is rendkívül fontos. Hogyan csökkentheted a cukorbevitelt a mindennapokban?

A természetes fruktóz-cukor gyümölcsökben, zöldségekben, míg a laktóz-cukor a tejben és a tejtermékekben is megtalálhatóak, ezek pedig mind elemei az egészséges táplálkozásnak. A legnagyobb problémát az jelenti, amikor olyan előrecsomagolt ételeket fogyasztunk, melyek cukor hozzáadásával vagy magas fruktóz-tartalmú kukoricasziruppal készülnek. Ha azt gondoljuk, hogy ezek biztosan csak a cukrozott szénsavas italok és desszertek lehetnek, tévedünk.

A leggyakoribb rejtett cukortartalmú étkek

Rengeteg alacsony zsír– és kalóriatartalmú, egészségesnek kikiáltott ételt tömnek tele a gyártók cukorral – még azokat is, melyek nem édesek! Könnyen előfordulhat, hogy jóval több cukrot fogyasztasz, mint gondolnád. Olvass tovább, összeszedtük neked a legmeglepőbb cukorforrásokat, illetve azt, hogy hogyan helyettesítsd ezeket.

Müzliszeletek

Mit látsz a reklámokban? Egészséges, fitt emberek megesznek egy-egy müzliszeletet a friss levegőn egy nagyszerű hegymászás után. Az igazság az, hogy az egészségességre hajazó profil ellenére a legtöbb müzliszeletet rengeteg cukorral készítik.

Ahelyett, hogy előrecsomagolt müzliszeletet vennél, inkább készítsd el a saját mixedet csonthéjasokból, száraz müzliből vagy zabból, szárított gyümölcsökből és néhány apró étcsoki-darabból. Így garantálhatod az értékes tápanyagokat, amelyekre szükséged van, miközben figyelmet fordítasz a hozzáadott cukorra is.

Müzlik

A müzli nagyszerű módja lehet a napod kezdésének, főleg ha sok rostot tartalmaz és tejjel fogyasztod. Ám ha elolvasod és átgondolod a címkéken találhatókat, rájössz, hogy gyakran rengeteg cukrot tartalmaznak. Nagyon nehéz olyat találni, melyben kevés cukor van, ráadásul a granola-alapú müzlik még több cukrot tartalmaznak.

Barbecue szósz

Ha valaha is készítettél már magadnak barbecue szószt, akkor te is tudod, hogy a hozzávalók rengeteg féle és mennyiségű cukrot tartalmaznak, például mézet, barnacukrot, melaszt. Az előre csomagolt barbecue szószok ráadásul még cukrosabbak, és ezzel leöntve a húsokat máris jóval egészségtelenebbé teszed őket. Sokkal jobb választás, ha fűszerezed, vagy például mustárral ízesíted az adott sült- vagy grillezett húsokat.

Ketchup

A ketchup rengeteg cukrot tartalmaz, minden evőkanálnyi adagban egy teáskanálnyi cukor van. Ráadásul a címkén gyakran fel sem tüntetik a cukrot, mert esetleg máshogy jelölik, idegen szavakat vagy E-betűket használnak, esetleg gyümölcs-sűrítményként tüntetik fel.

Paradicsomszószok és paradicsomleves

Csak úgy, mint a ketchup, a paradicsomos alapú szószok és levesek is lehetnek olyan ételek, melyekhez meglepően sok cukrot adtak. Készítsd el ezeket inkább otthon, magadnak. Használj karamellizált hagymát vagy répát az édesebb íz elérése érdekében, vagy azért, hogy a paradicsom savasságát ellensúlyozd. Persze azt is fontos megemlítenünk, hogy nem mindegyik paradicsomos termék tartalmaz cukrot, így mindig ellenőrizd a címkéket! Emellett a paradicsom-sűrítmény, a konzervált paradicsom-szósz és a salsa-szószok jó alapjai lehetnek a cukormentes diétának.

Gyümölcslevek

Ezek a levek, legtöbbször juice-ok rengeteg cukrot tartalmaznak, ráadásul nem is okoznak hosszantartó telítettségérzést. Még ha a címkén az is áll, hogy a gyümölcslé 100%-ban természetes juice és csak természetes cukrokat tartalmaz, akkor is előfordulhat, hogy rengeteg cukor van benne. Így egy 0,3 dl-es almalé akár 32 gramm cukrot is tartalmazhat! Ahelyett, hogy dobozos gyümölcsleveket fogyasztanál, válaszd inkább a friss gyümölcsöt – és bár azok is tartalmaznak cukrot, de legalább rostban is nagyon gazdagok. Másik jó megoldás lehet, ha magadnak turmixolod le az adott gyümölcsöt.

Limonádé

A citrom nagyszerű forrása az antioxidánsoknak és a C-vitaminnak. Egy kis frissen facsart citromlé belecsepegtetése a vízbe nem csak nagyon finommá teszi a vizet, de neked is jót tesz. Ám ha limonádévá alakítod a keveréket, akkor a citrom előnyeit elnyomja az összes hozzáadott cukor/édesítőszer mértéke. Ha mindenképpen limonádét szeretnél inni, akkor készítsd otthon, magadnak és kontrolláld a hozzáadott cukor mértékét.

Jeges tea

Az előre palackozott jeges teák hihetetlenül cukrosak – a legtöbb ember mégis elfeledkezik erről, az egyébként kifejezetten nyilvánvaló tényről. A gyümölcslevekhez hasonlóan a jeges tea is egy külön kategóriaként él a legtöbb ember fejében, nem úgy gondolunk rájuk, mint cukros üdítőitalokra. Ám a valóságban a legtöbbször ezek a jeges teák is ugyanannyi cukrot, illetve ugyanolyan kevés tápanyagot tartalmaznak, mint a szénsavas üdítők. A fekete és a zöld tea sokkal egészségesebb választásnak bizonyulnak a magas antioxidáns-tartalmuk miatt – a lényeg, hogy próbáld meg cukor nélkül fogyasztani őket.

Ízesített joghurtok

A joghurtok ugyan jók az emésztőrendszeredre nézve, ám nem is gondolnád, mennyire sok rejtett cukrot tartalmazhatnak a színes, ízes, különleges változatok. Egy doboznyi ízesített joghurtban akár 6-7 teáskanálnyi cukor is lehet. Képzeld csak el, hogy ilyen mennyiségű cukrot szórsz egy ugyanekkora doboznyi sima joghurtba! Sokkal jobb megoldás akkor a görög joghurt – rakj egy kevés mézet és pár szem bogyós gyümölcsöt a joghurtodba, így természetes édesítőkkel készítettél magadnak egy egészséges és tápláló reggelit vagy uzsonnát!

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök mindenképpen egészséges nassolnivalók. Ám ha túlzásokba esel, és túl sokat fogyasztasz belőlük, akkor jelentős adagnyi természetes eredetű cukrot juttatsz a szervezetedbe. 5-6 darab aszalt datolyában 32 gramm cukor található – gondolj bele, ha ezt látnád valamelyik élelmiszer címkéjén, akkor nagy valószínűséggel azonnal visszatennéd a polcra. Persze mindezek ellenére az aszalt gyümölcsöknek magas a rost- , vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, így rengeteg előnyük van, amíg kellő mértékletességgel fogyasztod őket.

Egészséges cukor

Annak ellenére, hogy sok élelmiszerhez hozzáadott cukor fogyasztása nem jó ötlet, mégis lehetetlen – és nem is nagyon ajánlott – elkerülni mindent, amiben természetes cukor van. Hiszen rengeteg gyümölcs és zöldség tartalmaz cukrokat, mégis nagyon hasznosak a szervezeted számára a bennük található vitaminok, ásványi anyagok és rostok miatt. A táplálkozási tanácsadók is egyetértenek abban, hogy sosem ajánlanák azt, hogy bárki is felhagyjon a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával csak azért, hogy elkerülje a cukrot.

Forrás és kép: kamaszpanasz.hu

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek

%d bloggers like this: