Múzeumok éjszakája – A rendszerváltás időszakára fókuszálva mutatja be a korszak haderejét a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A rendszerváltás időszakára fókuszálva mutatja be a korszak haderejét a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombaton a Múzeumok éjszakáján.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum a „Fordulópontok – 30 éve szabadon” téma köré épülő programokkal várja idén a látogatókat.

A Múzeumok éjszakán az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az 1980-as és 1990-es évek magyar kézi lőfegyvereivel. A Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben rendszeresített típusokon felül bemutatják a magyar fejlesztők kis darabszámban készült fegyvereit, például a Gepárd-fegyvercsalád érdekes darabjait, valamint külföldi gyártók termékeit is.

Különlegességként meg lehet tekinteni az 1991-ben a Ferihegyi repülőtéren lefoglalt fegyverszállítmány egyes darabjait is. A csempészáru – mint írták – Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnokának jóváhagyásával, Chiléből, Budapest érintésével Horvátországba indult útnak, majd a lefoglalást követően a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe került.

Egyes eszközöket – felügyelet mellett – kézbe is vehetnek majd a látogatók – közölték.

Kizárólag a Múzeumok éjszakáján lesz látható egy olyan képzőművészeti kamarakiállítás is, ami a Magyar Néphadsereget a szocialista realista művészeten keresztül mutatja be, valamint a „sosemvolt hadsereg” egyenruháiból összeállított válogatást is tartalmazza. Az alkalmi kiállítás azokat a kísérleti, de rendszerbe végül nem került egyenruhákat mutatja be, amelyek egyrészt az 1980-as évek végének – „lényegében már megújulni képtelen” – Magyar Néphadseregét, illetve az 1990-es évek elejének – út- és hagyománykereső – Magyar Honvédségét reprezentálják – írták.

A nagyközönség számára 18 órától lesz látható a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című, megújult állandó kiállítás is. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum által biztosított, az 1918-1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának „Az Est Filmnek”, nemrégiben a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, a korszakhoz és a témához kapcsolódó eddig elveszettnek hitt rekonstruált filmriportja több mint 100 év után először látható a megújult tárlatban – ismertették.

A budai Várban, a Kapisztrán téren található Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán haditechnikai bemutató is várja a látogatókat. Továbbá lehetőség nyílik kipróbálni katonai híradó eszközöket és „retro zenék és retro büfé kíséretében” megtekinteni a Retroszkóp Egyesület szocrelikvia gyűjteményét – közölte az intézmény.

A szombati Múzeumok éjszakán 18 órától éjjel 1 óráig várja a látogatókat a Hadtörténeti Múzeum. A programokról bővebb információ található a www.facebook.com/hadtorteneti.muzeum/ oldalon.

A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI, kép: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum facebook oldal

Legutobbi cikkek

Legolvasottabb cikkek